Erasmus Forum

Tam Görünüm: Danimarka - Yemek - Bavul Üçlüsü
Şu Anda Hafifleştirilmiş Görüntüleme Modundasınız. Tam Görünüm Modu için, Buraya Tıklayın
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Danimarka Hakkında

Coğrafi durumDanimarka, Almanya'nın kuzeyindeki Jutland yarımadası ile 406 adadan oluşan 43.094 km kare büyüklüğünde bir ülkedir. Sadece Almanya'yla ortak kara sınırı bulunan Danimarka, kuzey ve doğusundaki Baltık Denizi'yle İsveç ve Norveç'ten ayrılmaktadır. Başkenti Kopenhag, ülkenin doğusundaki Sealand adasında olup, deniz kıyısında bulunmaktadır. Danimarka'ya bağlı olan Grönland ve Faroe Adaları, özerk yönetime sahiptir.

İklimIsı ortalaması: Meteoroloji Enstitüsü'ne göre kış aylarında 0.5, yaz aylarında 16 derece arasında değişmektedir. Nem oranı, kış aylarında, % 83-88 arasında (Kopenhag), yaz aylarında ise, % 68-78 arasında (Kopenhag) değişmektedir. Yağış oranı ise, yıllık 500-900 mm. arasındadır.

NüfusToplam nüfus: 5.475.791 kişi (kaynak: Danimarka İstatistik Bürosu)

DilResmi dil: Danimarkaca Konuşulan diğer diller:İngilizce, Almanca

Din

Danimarka nüfusunun % 92’si Protestan olup, Müslümanların oranı ise %2-5 olarak tahmin edilmektedir.

Ülkenin yönetim şekliMeşruti monarşi/Parlamenter demokrasi

Ülkedeki yabancı temsilcilik adediÜlke temsilcilikleri: 71A.B.D., Almanya, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Belçika, Brezilya, Bolivya, Bosna Hersek, Bulgaristan, Burkina Faso, Çek C., Çin H.C., Endonezya, Fas, Fildişi Sahilleri, Hırvatistan, Estonya, Filistin, Finlandiya, Fransa, Gana, Güney Afrika C., Hindistan, Hollanda, İngiltere, İzlanda (Türkiye'ye de akreditedir), İran, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, Japonya, Kanada, Kolombiya, Kore C., Kore D.H.C., Küba, Letonya, Lesotho, Libya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya, Meksika, Mısır, Norveç, Pakistan, Peru, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya Fed., Sırbistan-Karadağ, Suudi Arabistan, Slovakya, Swaziland (Türkiye'ye de akreditedir), Şili, Tayland, Uganda, Ukrayna, Vatikan, Venezuella, Vietnam,Yunanistan

Not: Ayrıca Filistin Ulusal Yönetiminin “FKÖ Ofisi” adı altında temsilciliği bulunmaktadır.

Dışişleri Bakanlığına Akredite Uluslararası kuruluş temsilcilikleri veya büroları: 13 Avrupa Çevre Ajansı (EEA), EUROFISH, AGİT Parlamenterler Asamblesi Uluslararası Sekreteryası, Avrupa Radyo İletişim Bürosu (ERO), Global Biyo-Çeşitlilik Enformasyon Bürosu (GBIF), BM Kalkınma Programı Inter-Ajans Tedarik Hizmetleri Bürosu (IAPSO), Deniz Araştırmaları Uluslararası Konseyi (ICES), BM Çocuk Fonu Bürosu ve Avrupa Dağıtım Merkezi (UNICEF), Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Bürosu (WHO), BM Proje Hizmetleri Bürosu (UNOPS), BM AIDS, Güvenlik ve İnsani Yardım Ofisi (UNAIDS-SHR), BM Nüfus Fonu (UNFPA), Dünya Gıda Programı (WFP).

Ayrıca Nordik Konsey Başkanlığı (Presidium of the Nordic Council) başta olmak üzere Nordik İşbirliği Konseyinin çeşitli büroları da Danimarka’da mukimdir.

Ulaştırma ve taşımacılıkUluslararası seyahatte en çok tercih edilen yol: Uçak

Eşya taşımacılığında en çok tercih edilen yol: Karayolu Türkiye'ye seyahat imkanları: Türk Hava Yolları, Kopenhag'la İstanbul arasında, hem kış, hem de yaz döneminde karşılıklı olarak haftada 7 sefer (her gün) düzenlemektedir. Yaz aylarında keza Kopenhag ile Ankara arasında haftada üç sefer doğrudan uçuş yapılmaktadır.

Ülke içi ulaşım ve trafik

Trafiğin yönü: Sağdan (Kara Avrupası trafiği)

Şehir içi yol durumu: Trafik, en yoğun saatlerde bile düzenlidir. Trafik sıkışıklığı bilhassa sabah ve akşam saatlerinde görülebilmekle birlikte, etkisi sınırlıdır. Toplu ulaşım araçları (otobüs, metro ve banliyö trenleri) gelişmiş ve kullanımı kolaydır. Yakın mesafeler için 17 kron civarındaki biletler yeterli olmaktadır. Daha ekonomik olan abonman bilet imkanları da (onluk bilet, aylık abonman,vb.) vardır. Şehir içi ulaşımı için otobüsler ve raylı sistem kullanılmaktadır. Kopenhag’da kısa olmakla birlikte oldukça kullanışlı iki metro hattı da mevcuttur.

En çok kullanılan taşıt türü, marka ve piyasa fiyatları: En çok kullanılan taşıt markalarından bazıları, Opel, Toyota, Mercedes, BMW, Ford, Volvo ve Volkswagen'dir. Genel olarak otomobil vergileri, sigorta, yakıt ve otopark fiyatları diğer Batı Avrupa ülkelerine oranla yüksek olduğundan otomobil kullanımını caydırıcı bir etki yaratmaktadır. Bu nedenle bisiklet kullanımı çok yaygındır.

Araç kiralama imkanı ve ücreti: 20 yaşından büyük olunması gerekmekle birlikte, firmalar bazen alt yaş limiti olarak 25 yaşı gösterebilmektedir. Güncel fiyatlar http://www.avis.dk, http://www.europcar.dk, http://www.hertz.dk, http://www.budget.dk gibi adreslerde bulunabilmektedir.

Demiryolu ulaşım koşulları: Tüm Danimarka'da rahat, güvenli ve düzenlidir. Biraz pahalıdır. Güzergahlar ve rezervasyon için http://www.dsb.dk. bakmakta fayda vardır.

Taksi uygulaması ve ücretleri: Taksi ücretleri nispeten pahalıdır. Yaygın şirketlerden Taxamotor’un arabalarının şehir içi taksimetre açış ücreti 32 Kron'dur. Hafta içi saat 07.00-16.00 arası km başına 10.20 Kron, 16.00-07.00 arası ise, km başına 11.20 Kron ücret alınmaktadır. Cumartesi, Pazar ve resmi tatil günleri ücreti de km başına 13.00 Kron'dur. Şehir dışına gidilecekse ücret tarifesi yükselmektedir.

Posta hizmetleri ve haberleşme:Posta hizmetleri güvenlidir. Hızlı (A) ve normal (B) olmak üzere, iki türlü hizmet vardır. Türkiye'den normal posta ulaşım süresi: 5-7 gün arasında değişmektedir.

Uluslararası otomatik telefon görüşme olanakları: Uluslararası otomatik telefon görüşmeleri, gerek özel gerek kamu telefonlarından kolaylıkla yapılabilmektedir. Mobil telefon cihazları işletmeciyle kullanım süresi üzerinden yapılan kontratlar sayesinde zaman zaman sembolik fiyatla alınabilmektedir.

Para ve banka uygulamalarıÜlke para çeşitleri ve oranları: 1 Danimarka Kronu, 100 Öre'den oluşmaktadır. Madeni paralar, 25 öre, 50 öre, 1,2,5,10 ve 20 Kron olarak basılmaktadır. Banknotlar ise, 50,100,200,500 ve 1000 Kron olarak mevcuttur.

Banka hesap cinsleri (Döviz hesabı uygulaması): Danimarka Kronu'nun yanısıra, konvertibl olan para birimlerinde, vadeli ve vadesiz hesaplar açılabilmektedir.

Kredi kartı kullanım durumu: Visa, Mastercard ve American Express, Diners Club gibi belli başlı kredi kartları rahatlıkla ve oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte, bilhassa küçük dükkanlar kart kabul etmeyebilmektedir. Ayrıca, Danimarka’ya özgü bir debit/kredi kartı sistemi olan “Dankort”lar dışındaki kartlara çoğu işyeri işlem başına %3 ila 5 oranında faiz uygulamaktadır.

Çek kullanımı: Vardır. Çek kullanımıyla yapılan ödemelerde, kullanım bedeli olarak 4,- DKK ilave ücret tahsil edilmektedir. Yabancıların çekleri çoğunlukla kabul edilmemekle birlikte, bunların büyük bankalar tarafından nakte çevrilmesi imkanı vardır.

Banka kredileri ve faizleri: Banka kredilerinde, şahısların aylık gelirleri dikkate alınmaktadır. Değişik bankaların uyguladıkları güncel oranlar için http://www.mybanker.dk/ adresine bakınız. Sözkonusu site sadece Danca’dır.

Döviz transferi kolaylıkla yapılabilmekte olup, herhangi bir kısıtlama yoktur. Limitin 15.000 Avro karşılığını aşması halinde işlemi yapan banka tarafından Danimarka Merkez Bankası'na bilgi verilmektedir. Normal veya acele transfere göre alınan komisyon miktarları aşağıdadır.

Normal transfer: 100 DKK. Üç işgünü içinde yurtdışı hesaba ulaşmaktadır.Tele Transfer: 200 DKK İki işgünü içinde yurtdışı hesaba ulaşmaktadır.Express Transfer: 300 DKK ödenmek suretiyle aynı iş günü içinde yurtdışı hesaba ulaşmaktadır.

Konaklama

Tüm Danimarka'da, çok sayıda otel, pansiyon ve kamping yerleri vardır. Otellerde asgari fiyatlar, tek odalar için 400 Kron, çift odalar için 600 Kron'dur. Pansiyon ve kampingler daha ucuzdur. Ancak buralarda genellikle banyo ve tuvalet ortaktır.

Ülkedeki belli başlı oteller ve en düşük yatak ücretleri

Hotel d'Angleterre: Tek oda: 2142.50 Danimarka Kronu (Kahvaltı hariç) Çift oda: 2442.50 Danimarka Kronu (Kahvaltı hariç).

SAS Scandinavia Hotel: Tek oda: 1670 Danimarka Kronu (Kahvaltı dahil) Çift oda: 1970 Danimarka Kronu (Kahvaltı dahil).

SAS Royal Hotel: Tek oda: 2050 Danimarka Kronu (Kahvaltı dahil) Çift oda: 2350 Danimarka Kronu (Kahvaltı dahil). Ev kiralama koşulları:

Kiralamada başvurulan yöntem: Komisyoncu.

Ortalama ev kira düzeyi: Her bütçeye göre ev bulmak mümkün olup, fiyat aralığında evin konumu, oda sayısı, ne şekilde ısındığı vb. faktörler rol oynayabilmektedir.

Standart kira koşulları: (Komisyon, garanti, peşinat) Genelde 3 aylık peşinat alınmaktadır. Sözleşmeyi sona erdirmek için 3 ay önceden haber vermek gerekmektedir.

Mobilyalı ev kiralama olanakları: Vardır.

Ev eşyası temin olanakları ve ortalama fiyatları: Her türlü ev eşyası, yerel piyasadan temin edilebilmektedir. Fabrikasyon (montajı bizzat yapılan) eşyanın fiyatı uygun düzeydedir. Kaliteli mobilya fiyatları yüksektir. Antika eşya da aynı şekilde pahalıdır.

Şehir cereyanı (Voltaj): 220 Volt

Sağlık koşulları

Gerek Belediye Hastaneleri ve Devlet Hastaneleri gerek Özel Hastaneler tatminkar düzeyde hizmet vermektedir. Bununla birlikte, bilhassa ağır hastalıklardan muzdarip hastalarda muayene, görüntüleme vb. hizmetler için oldukça uzun bekleme süreleri ile karşılaşılabilmektedir. Danimarka'da oturma ve çalışma izni olanlar diş doktoru dışındaki sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilmektedirler. Hastaneler çağdaş koşullara sahiptir.

Tedavi ve yatak ücretleri:

Ücretler yüksektir. Danimarka'nın en iyi hastanesi sayılan Rigs Hastanesinde, gecelik yatak ücreti 1500-17,600 Kron arasında değişmektedir. Pratisyen hekim muayene ücreti 250 - 500 DKK arasında, uzman hekimler için ise 800-1500 DKK civarındadır.

Ülkeye girişte aşı zorunluluğu yoktur. Her türlü aşı ve serumun temini mümkündür. Danimarka'da yaşayan, ancak kamu yardımından yararlanamayan yabancılar için özel sigorta şirketlerince sağlanan "8. Grup" sağlık sigortası yaptırmak mümkündür. Ülkede salgın veya yaygın hastalık yoktur.

Musluk suyu içilebilmekle birlikte çok kireçli ve lezzetsizdir. Filtrasyon suretiyle hiç değilse yemek ve çay için su sağlanabilmektedir. Pet şişe içme suyu uygun fiyatla bulunabilmektedir. (1.5 litrelik şişe başına 5 ila 10 DKK arasında değişen fiyatlar vardır).

Eczanelerden reçete ile her türlü ilacı almak mümkündür. Bununla birlikte ilaç fiyatları yüksektir.

Sosyal yaşantı ve tatillerHafta tatil günleri: Cumartesi, PazarResmi tatil günleri: 1 Ocak (Yeni yıl) 5 Haziran (Anayasa günü)

Dini bayramlar: Paskalya (Nisan ayında 5 gün Perşembe-Pazartesi)"Dua günü" (Mayıs ayında 1 gün/Cuma, değişen tarihlerde) İsa'nın göğe yükseldiği gün (Mayıs ayında 1 gün/Perşembe) "Yortu Günü" (Mayıs veya Haziran ayında 1 gün Pazartesi)

Uluslararası mutfakların sunulduğu çok sayıda lokanta vardır. İki kişilik yemeğin (içkisiz) asgari fiyatı 200 DKK’dır. İçkiyle birlikte, fiyat iki misline çıkabilmektedir. Eğlence hayatı Kuzey Avrupa yaşam alışkanlıkları doğrultusundadır.

Her belediyenin spor ve sosyal kültürel faaliyet imkanı sağlayan kurumları, kulüpler ve halkevleri bulunmaktadır. Hemen her spor dalında hizmet veren kulüpler bulunmaktadır. Özellikle futbol ve yelken sporu bakımından geniş imkanlar mevcuttur.

Gazete ve dergiler

Danimarkaca yayınlanan gazeteler, günlük ortalama satış sırasına göre şöyledir. Jylland-Posten (199 bin), Politiken (164 bin), Berlingske Tidende (144 bin), Ekstra Bladet (139 bin) BT (90 bin), Information (21 bin).

1998 yılı başından itibaren haftalık İngilizce "Copenhagen Post" adlı yerel bir dergi yayımlanmaktadır. Yakın zamanda Sphere isimli aylık bir İngilizce dergi de yayın hayatına başlamıştır. Ayrıca, "Politiken" gazetesinin haftalık ekinde özet İngilizce tercümeler yer almaktadır.

Televizyon yayınları

Kanal adedi: 3 ulusal (ayrıca yerel kanallar)

Yayın dilleri: Danimarkaca. Yabancı programlar, orijinal dilde ve alt yazılı olarak yayımlanmaktadır.

Uydu yayınlarını izleme olanakları: Çeşitli Avrupa ve Türk kanallarını uydudan izlemek mümkündür. Ayrıca, 28 kanalın yeraldığı kablo-TV mevcuttur. Kablolu yayında toplam 10 Türk kanalının da bulunduğu bir “Türk paketi”ne abone olmak mümkündür.

Kaynak: Türkiye Cumhuriyeti Kopenhag Büyükelçiliği. (17.09.2008). Danimarka'ya İlişkin Temel Güncel Bilgiler.

http://kopenhag.be.mfa.gov.tr/ShowInfoNotes.aspx?ID=92, Erişim Tarihi: 28.06.2009.
havalar soguk diye içimizi ısıtmaya calışıyoruz galiba=))) orada kabartma tozunu bulabilirsem ben de kek yapcam söz Tongue

aslında ayrı bi başlık acmak lazım sanırım kim nereye gidiyor diye
(16-07-2009 09:45 AM)circe Yazılan: [ -> ]havalar soguk diye içimizi ısıtmaya calışıyoruz galiba=))) orada kabartma tozunu bulabilirsem ben de kek yapcam söz Tongue

aslında ayrı bi başlık acmak lazım sanırım kim nereye gidiyor diye

iskandinavya dolaylarına gidenler için. bence de kesinlikle katılıyorum.
circe alasını buluruz kabartma tozunun (ben temin ederimSmile) olmasada bol yumurta ile...
ben bavuluma atsam uyuşturucu sanmazlar dimi, toz fln ya Tongue
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Referans Adresler